Dit toernooi wordt sinds 1950 georganiseerd en is het langst bestaande toernooi in Zeeland. Aan het eind van de tachtiger jaren was dit toernooi uitgegroeid tot een A 3-sterrentoernooi, met een sterk internationaal karakter. Het 40e A-toernooi was ook het laatste toernooi op dit niveau; in 1991 bleek het financieel niet meer mogelijk om een dergelijk toernooi te organiseren.

Doorstart als recreatief toernooi

In dat jaar is in de Domburgse gemeenschap het draagvlak voor behoud van het Badgasten Tennistoernooi gepeild. Ondernemers, VVV en de gemeente Domburg vonden dat dit traditionele toernooi voor Domburg behouden moest blijven. Er werd een comite opgericht dat door alle vier de partijen gedragen werd. Wel kwam de lat een stuk lager te liggen, waardoor de A-status definitief vaarwel werd gezegd.

Dit comité heeft ervoor gezorgd dat in 1992 het 1e toernooi Badgasten Tennistoernooi Domburg nieuwe stijl georganiseerd is. Het toernooi is met name bedoeld voor die badgasten, die in de zomer graag aan een tennistoernooi willen deelnemen in de buurt van hun vakantie verblijfplaats. Natuurlijk zijn ook niet-badgasten en leden van de eigen en andere tennisverenigingen welkom, maar de geschiedenis leert dat het vooral de echte trouwe Domburg vakantiegangers zijn die hun vakantie speciaal rondom de toernooiweek plannen.

Sleutelbegrippen zijn: iedereen kan elkaar weer ontmoeten, ongedwongen sfeer, de lang bestaande traditie, het familiaire karakter, goed speelt met minder goed en genieten van de "gewone" gezelligheid zonder poeha.

Het vertrouwde toernooi in een nieuw jasje

In 2009 was er wederom aanleiding tot verandering; door het wegvallen van een aantal ervaren vrijwilligers was niet verzekerd dat het toernooi georganiseerd kon worden. De LTC Domburg is daarom een samenwerking aangegaan met Tennis Organisatie Zeeland en Van Buren Events, teneinde van hun kennis en ervaring te profiteren. Van Buren Events organiseert in Zeeland meerdere aansprekende toernooien, waaronder het Challenger Tennistoernooi in Middelburg, waaraan spelers uit de Top 200-400 van de wereld meedoen.

Het vertrouwde concept is ook in 2009 gehandhaafd, doch met toevoeging van een aantal nieuwe elementen, zoals een "toppoule" met goede amateurs en een buitenkeuken, waar het Koksgilde Nederland en Ferdie Dolk van restaurant het Badpaviljoen voor deelnemers en publiek fantastische maaltijden hebben gekookt.

Daarnaast hebben wij een businessavond georganiseerd voor alle bedrijven die het toernooi hebben gesponsord. Foto's van de BTD-toernooien door de jaren heen, zijn te zien op de website (onder "foto's" in het hoofdmenu).

In 2010 is voor het eerst sinds vele jaren weer een jeugdtoernooi georganiseerd. Dat is in het weekeinde voorafgaande aan het seniorentoernooi gespeeld en heeft in deze eerste editie zo'n 50 enthousiaste jongeren getrokken.

In 2011 bestond het toernooi 60 jaar. Hieraan werd aandacht besteed, o.a. via een overzicht van de geschiedenis vanhet toernooi via foto's en krantenartikelen. Ook in de toernooigids werd hierop door een aantal mensen teruggeblikt.

In 2015 zal de samenwerking van Van Buren Events worden voort gezet, hierbij zullen we het jeugd evenement én het senioren toernooi in dezelfde week plaatsvinden wat voor nog meer gezelligheid zal zorgen.

Wat willen wij in de toekomst?

Wat betreft de toernooi-opzet wordt de lijn, die in 2009 is ingezet, verder doorgetrokken.  Zo blijven wij aandacht schenken aan het business-to-business , teneinde de waarde van het toernooi voor sponsoren te vergroten. Het huidige Badgastentoernooi is ontstaan vanuit een samenwerking door diverse partijen in de Domburgse gemeenschap; via sponsoring dragen vele ondernemers dit toernooi een warm hart toe.